چشمه کارگه قشم ، چشمه معدنی سولفوره و شور است که در میانه و هسته مرکزی ساختار تاقدیسی، مجاور بندر ماهیگیری سلخ (میدان گاز طبیعی سلخ معروفه به برهوت) واقع شده است. آب این چشمه (چند لیتر در ثانیه) پس از نهشته شدن بخشی از مواد معدنی سیاه رنگ همراه در محل آشکار شدن. موجب تغذیه بیشتر آب شور در آبراهه موجود این محل بوده که باعث می شود در اطراف و بستر آبراهه اخیر نیز رسوبات فراوان نمک بر جای بماند. منشا بخشی از مواد یا رسوبات ثانوی و نمک در این آبراهه می تواند مربوط به سازند گچساران باشد. که توسط آب چشمه معدنی کارگه در مسیر مهاجرت به بالا انتقال داده می شود.

چشمه کارگه قشم

آب چشمه کارگه نسبتا گرم و درجه حرات آن حدود ۳۰ سانتی گراد است. این چشمه از انواع چشمه های آرتزین(جوشان) است. در واقع به دلیل اختلاف سطح اساس در منبع آب زیر زمینی و سنگ بستر آن، به سمت بالا فوران دارد. همچنین به دلیل رگه های سولفور در لایه های مارنی و سیلتی که بر روی لایه های آهکی قرار گرفته اند. آب چشمه کارگه در هنگام صعود دارای ترکیبات سولفور می شود. این چشمه گاز h۲s یا هیدروژن سولفاید نیز تولید می کند. که موجب انتشار بوی ناخوشایند (شبیه تخم مرغ گندیده) آب چشمه در فضا می شود.

به دلیل وجود مواد معدنی و دمای مناسب آن. آب این چشمه می تواند خواص درمانی – از جمله درمان بیماری های پوستی و آرامش بخش اعصاب – داشته باشد. این نکته دلیل خوبی برای ساماندهی منطقه مورد نظر و ایجاد امکانات برای استفاده مردم از است. گرچه مردم بومی از زمان های قبل برای مداوا و معالجه امراض پوستی خود از آب و گِل و لای پیرامون چشمه استفاده کرده اند و می کنند.

jpg